Fibromyalgie


2019

Doorbraak voor opsporen fibromyalgie

Categorieën: Medicijnen

Onderzoekers van de Ohio State University hebben een methode gevonden, waarmee fibromyalgie kan worden opgespoord. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Journal of Biological Chemistry.

De ontdekking kan een doorbraak zijn in de zorg. ‘Dit brengt ons dichter bij een bloedtest dan we ooit zijn geweest’, zegt hoofdonderzoeker Kevin Hackshaw van de Ohio State's College of Medicine en reumatoloog aan het Wexner Medical Center.

Veel mensen met chronische pijnklachten en vermoeidheid hebben bij fibromyalgie mogelijk een verkeerde diagnose of helemaal geen diagnose, waardoor zij ook niet de juiste zorg krijgen. Door activiteit in het bloed te meten, kan fibromyalgie met bijna 100 procent nauwkeurigheid van andere chronische pijnaandoeningen onderscheiden worden.

Patronen

Onderzoekers onderzochten bloedmonsters van tientallen deelnemers met een techniek genaamd vibrationele spectroscopie. Hiermee kan het energieniveau van moleculen gemeten worden. Wetenschappers ontdekten duidelijke patronen die consistent de bloedmonsterresultaten van fibromyalgiepatiënten bepaalden.

Behandeling

Hoewel fibromyalgie momenteel ongeneeslijk is en de behandeling beperkt is tot lichaamsbeweging, voorlichting en antidepressiva, heeft een accurate diagnose veel voordelen, volgens Hackshaw. ‘Andere ziekten kunnen uitgesloten worden. Daarnaast geeft de uitkomst bevestiging aan patiënten. Hun symptomen zijn niet ingebeeld. Vanaf dat punt kunnen artsen gaan begeleiden en op zoek naar een geschikte behandeling.’

Gebruik test

De studie is gedaan onder 50 mensen met de diagnose fibromyalgie, 29 patiënten met reumatoïde artritis, 19 mensen met artrose en 23 met de auto-immuunziekte lupus. De volgende stap is een klinisch onderzoek op grotere schaal. Per ziektebeeld willen de wetenschappers 150 tot 200 mensen onderzoeken. Het doel is dat de test wereldwijd over vijf jaar kan worden uitgevoerd.

Bron: Medicalxpress
2019


Extreem hoge spierspanning oorzaak pijn bij fibromyalgie

Categorieën: Lichaam & geest

Mensen met fibromyalgie hebben een veel hogere spierspanning dan mensen die deze aandoening niet hebben. Dit komt omdat het spiermembraan overactief is, waardoor ernstige pijnklachten ontstaan.

Dat is de conclusie uit onderzoek van dr. Ewa Klaver-Król, neuroloog en onderzoeker aan het Roessingh Research and Development-instituut (RRD) in Enschede. Ze deed kleinschalig onderzoek naar de spieractiviteit bij 22 vrouwen met fibromyalgie en 21 vrouwen die deze aandoening niet hadden.

Zonder kracht

De vrouwen hielden tijdens het onderzoek hun arm in een bepaalde positie, waarbij soms een gewichtje in de hand werd geplaatst. 'Uit de metingen is gebleken, dat de vrouwen met fibromyalgie een veel hogere spierspanning hebben, ook als er geen kracht wordt gebruikt', verklaarde Klaver op ReumaNederland.

Overactief

De spierspanning werd gemeten aan het oppervlakte van de spier oftewel het zogeheten spiermembraan. Het is vooral het spiermembraan dat overactief is bij mensen met fibromyalgie. Volgens de onderzoeker is dit belangrijk om te weten, omdat via het spiermembraan het signaal aan de spieren wordt gegeven om aan te spannen. 'Bij overactiviteit wordt de spier te gemakkelijk aangespannen, zonder dat het nodig is. Wat kan leiden tot pijn, krampen en vermoeidheid. Klachten die mensen met fibromyalgie maar al te goed kennen', zegt Klaver.

De neurologe denkt dat de oorzaak van fibromyalgie in het zenuwstelsel ligt. Klaver: 'Uit verschillende onderzoeken blijkt dat signalen in het zenuwstelsel onvoldoende worden afgeremd. De spier en het spiermembraan zijn onderdelen van dat zenuwstelsel. Waarschijnlijk krijgt het membraan ten onrechte het signaal "span aan", waardoor de hoge spierspanning ontstaat.'

Bron: ReumaNederland 

  

Powered by webXpress